Principală » 2014 » Martie » 6 » Nu suntem, încă, un stat agrar. Nici nu aspirăm!
21:20:50
Nu suntem, încă, un stat agrar. Nici nu aspirăm!
Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), contributia agriculturii la PIB-ul României in anul 2013 a fost de 5,6 %. Aceasta este o pondere mai mică cu aproximativ un procent faşă de anii 2000-2008, ceea ce contrazice prezicerile unora precum că ţara a devenit una eminamente agricolă şi că, în anul ce  a trecut, creşterea economică s-a datorat în  proporţie de peste 50 % agriculturii. Desigur, este un fapt pozitiv că activitatea din agricultură, silvicultură şi pescuit a sporit cu 23,4 % raporatat la anul 2012, însă "motorul” dezvoltarii  l-a reprezentat industria. Nu putem fi decât mândri că în ceea ce priveşte producţiile cerealiere, România ocupă una dintre poziţiile de prim rang din UE. La fel şi în ce priveşte producţia de struguri si cea de vin, domeniu în care România este o "putere” nu numai in Europa, ci şi în lume. Asta demonstrează că, aşa "fărâmiţată” cum apare în statistică, agricultura a crescut numai şi numai pe baza tehnologizării activităţii şi a creşterii randamentelor în sectoarele vegetal si viticol.
Potrivit raportului INS, industria și agricultura au avut cele mai importante contribuții la creșterea de 3,5% a PIB în 2013.
Produsul Intern Brut estimat pentru întregul an 2013 a fost de 631,130 miliarde lei prețuri curente.
Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică, cele mai importante contribuții la creșterea PIB în 2013, comparativ cu 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,1% și agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%), și al căror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%.
Contribuții pozitive la creșterea PIB au mai avut sectorul informațiilor și comunicațiile, tranzacțiile imobiliare și activitățile profesionale, științifice și tehnice, activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport.
Contribuții negative la formarea PIB au avut construcțiile, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante și intermedierile financiare și asigurări.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, în anul 2013, comparativ cu anul 2012, creșterea PIB s-a datorat, în principal 
exportului net (cu o contribuție de +4,1%), ca o consecință a creșterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o majorare semnificativ mai redusă a volumului importurilor de bunuri și servicii cu 2,3%. De asemenea, la creștere au contribuit cheltuielile pentru consum final al gospodăriilor populației (+0,9%), cu o pondere de 60,9% în PIB, al cărei volum s-a majorat cu 1,4%.
O contribuție negativă au înregistrat formarea brută de capital fix (-1,5%), cu o pondere de 22,9% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 5,7%, cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice (-0,6%), cu o pondere de 14,9% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 4,1%.
În ultimul trimestru din 2013, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 5,2% pe serie brută și cu 5,1% pe serie ajustată sezonier față de aceeași perioadă din anul anterior. Ca serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul patru 2013 a fost de 193,158 miliarde lei în prețuri curente.
Comparativ cu trimestrul trei din 2013, în T4 Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 1,5%, în termeni reali și s-a cifrat la 164,537 miliarde lei prețuri curente.
Vizualizări: 262 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: ponderea agriculturii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor