Principală » 2014 » Mai » 7 » Incepem să ne trezim: Salamul de Sibiu, marcă românească
17:37:06
Incepem să ne trezim: Salamul de Sibiu, marcă românească

Cinci producători români de mezeluri, care realizează 90% din producția de salam de Sibiu din România, au decis înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) în vederea obținerii Indicației Geografice Protejată la nivel comunitar pentru acest produs, dar și creșterii puterii economice a producătorilor pe plan național și internațional. Aceasta în condiţiile în care, aşa cum am mai scris, România este printre statele UE care are înregistrat, ca produs original, potrivit normelor europene, un singur produs, anume Magiunul de Topoloveni. Pentru magiunul respectiv, care nu aduce decat un “prestigiu” minuscul României, MADR toacă bani europeni, de ordinul zecilor de milioane pentru a fi promovat în exterior. "Așa-zisul conflict pe tema denumirii s-a stins prin înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), ce reunește ca membri fondatori cei mai relevanți producători de Salam de Sibiu din România, respectiv Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi SA și Scandia Româna. Acești producători realizează în momentul de față peste 90% din producția de Salam de Sibiu în România", se arată într-un comunicat al asociației. “Scopul Asociației este apărarea mărcii Salam de Sibiu ca Indicație Geografică Protejată la nivel comunitar, dezvoltarea durabilă a producției acestui produs, sprijinirea și creșterea puterii economice a producătorilor acestui sortiment, atât în plan național, cât și internațional. În acest sens, de 4 luni se lucrează la elaborarea Caietului de Sarcini și a întregii documentații necesare pentru demararea respectivei proceduri. Asociația este asistată, în acest demers, de două case de avocatură cu background în domeniu”. “Cu cei cinci producători relevanți lucrăm excelent într-o echipă multidisciplinară în care au fost cooptați juriștii noștri, tehnologii fabricilor, managerii de calitate, marketerii, organismele de certificare și nu numai. Au fost accesate nenumărate surse care atestă prezența produsului, între care arhivele interbelice și comuniste, arhivele producătorilor, date ale ministerelor, date de presă', a precizat Carmen Gavrilescu, președinte APSS. Alți producători de Salam de Sibiu din România care vor să intre în asociație o pot face printr-o cerere adresată APSS și, evident, prin parcurgerea ulterioară a procedurii de asociere conform legislației în vigoare. “Înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu este o dovadă că producătorii relevanți ai acestui sortiment prețios, de mare notorietate, au găsit cea mai bună soluție de a stinge ceea ce era perceput drept "o luptă" în jurul produsului ca atare. APSS este o construcție susținută de președinții celor cinci companii, care sprijină efortul ca pe masa consumatorilor din România, și nu numai, întotdeauna, să ajungă produsul Salam de Sibiu de cea mai bună calitate', a apreciat Grigore Horoi, președintele Grupului Agricola. Potrivit surselor citate, Scandia Română este deținătorul mărcii “Sibiu” și al unei vaste familii de mărci construite în jurul acesteia încă din 1968. Pe de altă parte, mai multe companii care produc de foarte mulți ani Salam de Sibiu, respectiv Agricola Internațional SA Bacău, Salsi SA Sinaia, Principal Company SA Salonta, Aldis SRL, H&E Reinert SRL, Spar Groupe SRL, și Medeus&CO Prodimpex SRL au înregistrat în septembrie 2008 la OSIM, potrivit legislației în vigoare, denumirea 'Salam de Sibiu' ca Indicație Geografică Protejată, în ideea de a crea o protecție în jurul acestui produs extrem de prețios pentru tezaurul românesc./JAR/Agerpres

Vizualizări: 576 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: salam de sibiu | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor