Principală » 2014 » Februarie » 26 » Agricultura: cu sau fără ministru?
10:37:35
Agricultura: cu sau fără ministru?
Adunarea generală a LAPAR în prag de revoltă
Am participat, săptămâna trecută, la Adunarea generală a membrilor LAPAR (AGML). Am văzut şi am cunoscut „spuma” agriculturii româneşti: potrivit unor informaţii vehiculate la reuniune,  LAPAR reprezintă cca doi la sută din numărul fermierilor din România, dar cca 45 % din suprafaţa arabilă a ţării. O forţă, o superforţă. Sunt organizaţii teritoriale care acoperă până la 500 000 hectare. In producţia vegetală, LAPAR este lider incontestabil în România si, probabil, chiar în Uniunea Europeana. A nu ţine seama de doleanţa acestui patron al patronilor din   agricultură este desigur inadecvat şi de neacceptat pentru oricine.
In ultimii ani, LAPAR s-a remarcat mai ales prin „lupta” pe care a dat-o cu ministerul de resorti. In opinia unor patroni din agricultură, existenţa ministerului şi, mai ales, a ministrului actual  aduce mai multe prejudicii funcţionării mecanismelor politicii agricole. De aceea, pentru unii participanţi nu a fost deloc surprinzătoare insistenţa unui membru al Consiliului Director care, pe ultima sută de metri a adunării, a solicitat forului decizional al LAPAR o rezoluţie fermă pentru demiterea ministrului Daniel Constantin. Aceasta in contextul in care dezbaterile din cadrul reuniunii au adus numeroase puncte de vedere care evidenţiau nu doar incompetenţa, dar si reaua voinţă a ministrului D.C. Cea mai mare nemulţumire a LAPAR este aceea că întreaga conducere a MADR, cu ministrul în frunte, nu iau în seamă interesele LAPAR, ca organizaţie de rangul I, că reuniunile de lucru de la minister se poartă pe „sub masă”, iar atunci când sunt „la vedere” ministerul doar le repertoriază, însă face tot ceea ce ştie şi crede, că atât ministrul cât şi unii secretari de stat fac politica unor anumite interese de grup (din care LAPAR este exclusă), că majoritatea covârşitoare a propunerilor LAPAR pe un subiect sau altul sunt ignorate cu buna stiinţă de cabinetele din Palatul de pe bulevardul Carol I.
Două   fapte pozitive ne-au frapat la această reuniune a boss-ilor din agricultura ţării:
-atitudinea nouă a „recalcitrantului” Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, faţă de realităţile agriculturii şi relaţiilor cu autorităţile. Obişnuiţi cu declaraţiile sale belicoase din trecut, acum am remarcat echilibrul si chiar moderaţia cu care a condus AGML;
-responsabilitatea cu care o minoritate proiectează rolul organizaţiei în mediul intern şi extern. LAPAR trebuie să fie forţa agriculturii româneşti nu doar prin locul pe care il deţine în  SAU din România ci, mai ales, prin  acţiunile si programele pe care le elaborează în sectoarele în care este dominantă.
Două fapte negative ne-au frapat la aceaşi reuniune:
-mulţi dintre patronii din teritoriu (foşti conducatori de CAP-uri, IAS-uri ori SMT-uri) „ joacă” în mediul politicii agricole actuale după aceleaşi paradigme ale trecutului: dacă statul nu îmi dă eu nu pot să fac nimic. Poate că a venit timpul ca LAPAR să preia din doctrina economică  „prin noi înşine”. O deviză ce nu presupune lipsa de colaborare cu autorităţile statului. Si, mai ales, cu cele de la Bruxelles;
-LAPAR trebuie să pună pe masa autorităţilor actuale si viitoare drafturi sau reglemenătri bine creionate si argumentate. Vociferările si observaţiile la ceea ce „produc” guvernanţii sau parlamantarii nu sunt suficiente.
In  rest, Doamne ajută!!!
 
Constantin Răduţ
 
P.S.: Am primit comunicatul de presă al LAPAR după această adun are generală şi am rămas îngrijoraţi de limba română pe care o utilizează această mare organizaţie patronală în mesajele sale către public.
 
 
Vizualizări: 283 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: LAPAR | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor