Principală » 2012 » Aprilie » 26 » ANSVSA face training cu MADR
23:22:48
ANSVSA face training cu MADR
Situaţia actuală din domeniul laptelui, produselor din lapte şi a producţiei de lapte praf.
Cantităţile de lapte crud recepţionate la nivelul unui centru de colectare a laptelui sunt în strânsă corelaţie cu producţiile de la nivelul fermelor sau a exploataţiilor de animale producătoare de lapte.
Cantităţile de produse din lapte obţinute în unităţile de procesare sunt constante pe parcursul unui an calendaristic, însă cantităţile de lapte crud recepţionat nu sunt constante, fiind în strânsă corelaţie cu producţiile de la nivelul fermelor sau a exploataţiilor.
Având în vedere faptul că, în perioada de iarnă, cantităţile de lapte crud destinat procesării şi obţinerii de produse din lapte sunt insuficiente şi nu pot acoperi cererea de pe piaţă, unităţile de procesare pot utiliza în fabricarea produselor din lapte şi lapte praf obţinut în secţiile specifice din unitatea de procesare sau recepţionat de la alte unităţi de procesare.
Această practică este acceptată de către reglementările comunitare, respectiv prevederile Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole, cu amendamentele ulterioare, cu condiţia ca laptele praf să fie obţinut în unităţi aprobate pentru procesarea laptelui, cu respectarea reglementărilor din domeniul igienei alimentelor de origine animală.
În prezent, în România, există 4 unităţi de procesare a laptelui crud în lapte praf, producţia totală de lapte praf obţinută de la data de 01.01.2011 până în prezent fiind de 1680 tone. Exploataţiile de animale producătoare de lapte:
Exploataţiile care realizează producţie de lapte de vacă sunt 111.988, cele mai numeroase exploataţii fiind cele cu 1-3 capete, acestea reprezentând peste 90% din numărul total. Laptele produs în aceste exploataţii este livrat la procesare prin intermediul centrelor de colectare a laptelui. 
Numărul fermelor profesionale care livrează laptele direct la procesare este de 1.464.
Centrele de colectare a laptelui:
Există un număr de 1.613 centre de colectare lapte, dintre care 1.031 de centre de colectare lapte conforme structural, 362 neconforme structural, dar care au  programe de modernizare în desfăşurare şi 220 de centre de colectare aprobate pentru schimburi intracomunitare.
Unităţile de procesare a laptelui:
Unităţile de procesare a laptelui aprobate pentru schimburi intracomunitare care procesează lapte conform cu parametrii de calitate stabiliţi de legislaţia în vigoare, sunt în număr de 116.
Numărul unităţilor de procesare a laptelui care procesează lapte care nu se încadrează în parametrii de calitate stabiliţi de legislaţia în vigoare este de 65.
Procesarea laptelui neconform în unităţi de procesare a laptelui din România a fost acceptată de către Comisia Europeană ca o măsură tranzitorie până în data de 31.12.2013, în urma negocierilor purtate de ANSVSA  şi Comisia Europeană în cursul anului 2011. 
Calitatea laptelui crud materie primă:
În prezent, doar 80% din cantitatea totală de lapte furnizată la unităţile de procesare lapte este conformă cu reglementările legislaţiei europene, din punctul de vedere al calităţii (număr total de germeni şi număr de celule somatice).
Restul de 20% din lapte este neconform din punct de vedere al calităţii şi este furnizat în majoritate de către exploataţiile care deţin doar 1-3 vaci.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor implementează în prezent un plan de măsuri, în vederea îmbunătăţirii calităţii laptelui crud, care prevede obligaţiile producătorilor de lapte, procesatorilor de lapte,  asociaţiilor profesionale din sectorul laptelui, precum şi responsabilităţile autorităţilor competente, astfel încât la data de 31.12.2013, tot laptele crud produs în România să se încadreze în parametrii de calitate stabiliţi de reglementările comunitare.
Cantităţile de lapte crud obţinut în România în anul 2011:
Cantitatea totală de lapte livrat la procesare din ferme sau exploataţii a fost de 1.997.584 hl din care:
Lapte conform: 1.949.469 hl; Lapte neconform: 48.115 hl.
Cantitatea totală de lapte livrat la procesare prin centrele de colectare a fost de 1.366.563 hl din care: Lapte conform recepţionat şi livrat: 1.150.867 hl;  Lapte neconform recepţionat şi livrat: 215.696 hl.
Cantitatea totală de lapte livrat la procesare din ferme şi din centrele de colectare a fost de 3.364.147 hl.
* Lapte praf – produs lactat sub formă de pulbere, obţinut prin eliminarea apei din laptele crud, prin intermediul unor procedee termice
(Sursa: ANSVSA/25.04.12)
 

Vizualizări: 479 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: lapte neconform, ANSVSA, lapte conform, Regulamentul CE 1234/2007 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor