Principală » 2012 » Ianuarie » 28 » Alba-neagra cu gainile ouatoare
15:51:05
Alba-neagra cu gainile ouatoare

Intr-un comunicat al ANSVSA, din 26.01.2012, pe care l-a publicat, la timpul potrivit,  si portalul nostru Agricultura-ro reiesea clar ca la Bruxelles nu s-a inteles cum trebuie efortul "supraomenesc” pe care autoritatea romana de resort l-a desfasurat intre lunile noiembrie si decembrie 2011 (date de raportare la autoritatile competente ale CE), pentru a indeplini integral si fara reprosuri cerintele Directivei   1999/74/CE privind starea gainilor ouatoare in custi/baterii modernizate, pentru ca pasarile sa nu fie stresate, iar ouale pe care le consumam sa fie mai "digerabile”.
Ei, bine, chiar in aceeasi zi, CE a semnalat ca 13 state din UE, intre care si Romania, nu respecta intocmai normele de custi/baterii pentru gainile ouatoare. Comisia a dat termen de doua luni pentru ca fermele de gaini ouatoare din tarile inscrise pe ”lista neagra” sa respcte normele din Directiva, altfel masurile de sanctionare specifice intrand automat in vigoare.
Cu toate acestea, spre surprinderea celor avizati, autoritatile romane o tin una si buna: au respectat normele europene pentru productia de oua in custi modernizate, incepand cu 1 ianuarie 2012.
Iata ce se spune intr-un comunicat publicat pe siteul MADR (de ce? – ANSVSA este in concediu de iarna????!!!):
=========
 "Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a monitorizat permanent exploataţiile de găini ouătoare, proprietarii fiind informaţi cu privire la prevederile legislative, fie prin intermediul Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR) care a colaborat permanent cu instituţia noastră, fie prin intermediul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, în cazul exploataţiilor de capacitate mai mică şi ai căror proprietari nu erau membri ai UCPR.
Comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 73/2005 care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului European nr.4/2004.
Ouăle trebuie să fie marcate cu un cod de producător, acordat de Direcţia pentru Agricultură judeţeană.
Codul de producător este compus din următoarele:
A. cifra 0, 1, 2 sau 3 - reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile:

  • 0 – producţie ecologică;
  • 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;
  • 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;
  • 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti îmbunătăţite).

A. codul de ţară (RO), 
B. codul judeţului şi,
C. trei cifre, în ordinea acordării codului, care corespund codului exploataţiei.
B. codul judeţului şi,
C. trei cifre, în ordinea acordării codului, care corespund codului exploataţiei.
B. codul judeţului şi,
C. trei cifre, în ordinea acordării codului, care corespund codului exploataţiei.
De exemplu, un ou poate fi marcat astfel: 0 RO SB 001.
În raportarea de la sfârşitul lunii decembrie 2011, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a informat că se va conforma în totalitate prevederilor Dir. Cons. 1999/74/CE, datorită faptului că unităţile respective şi-au asumat responsabilitatea aplicării normelor şi termenul de 31.12.2011, ca limită de cazare a găinilor în cuşti neîmbunătăţite, urmând ca efectivele sa fie transferate către alte sisteme de creştere, fie vândute sau abatorizate.
De la începutul anului 2012, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, dintre care enumerăm: retragerea în vederea anulării a autorizaţiilor sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor provenind de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite.
ATENŢIE! Ouăle marcate cu codul "3” care se comercializează începând cu 1 ianuarie 2012 în România provin numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform cerinţelor Uniunii Europene.
Data publicarii: 27-01-2012”
==================
Nimic despre comunicatul CE prin care Romania este somata sa isi revizuiasca neintarziat situatia interna in domeniu, nimic despre ce "impune respectarea normelor art.  art. 5 al Dir. Cons. 1999/74/CE.
In esenta, art. respectiv din Directiva Consiliului CE interzice, de la 1 ianuarie 2012, utilizarea  custilor "conventionale” pentru gainile ouatoare si inlocuirea lor cu asa zisele custi "amenajate”. Asta inseamna ca gainile vor avea la dispozitie o suprafata mai mare  pentru confortul lor cotidian, de la 550 cm2 la 750 cm2, adica nu se vor "deplasa’ pe un "teren” cat dimensiunile unei coli A4, ci ceva mai mare, cu 15 cm. In plus, custile trebuie prevazute cu facilitati specifice: stinghii de cel putin 15 cm/gaina, locuri pentru ouat, pentru ciugulit hrana etc.
In comunicatele date publicitatii de ANSVSA, dar si din informatiile Uniunii Crescatorilor de Pasari (UCPR) nu se intra in "detalii", totul se lasa in ceata, precum se vede bine din comunicatul redat mai deasupra.
Noi, consumatorii pe cine sa credem?!
Concluzia: Bruxelles-ul este ori rau intentionat, ori prost informat sau ANSVSA si MADR (care nu are competente directe!) nu vor sa spuna adevarul?. De pilda, cate milioane de oua se produc acum, in ianuarie/februarie 2012, de catre gainile in custi vechi (conventionale) si care este destinatia acestei productii de oua?

 
Constantin Radut   
 
 

Vizualizări: 839 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: MADR, Directiva Ce, ANSVSA, gaini ouatoare | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor