Principală » 2012 » Februarie » 15 » Ajutoarele alimentare pentru saracii UE, inca doi ani
19:41:20
Ajutoarele alimentare pentru saracii UE, inca doi ani
La 15 februarie a.c., Parlamentul European, intrunit la Strasbourg, a aprobat prelungirea Programului alimentar de ajutorare a persoanelor sarace pentru perioada 2012-2013.
Comisia pentru agricultura a P.E., condusa de italianul Paolo de Castro, avizase, in prealabil, textul acordului, in ciuda opozitiei pe care au avut-o, initial, sase state, respectiv Germania, Suedia, Marea Britanie, Rep. Ceha si Olanda.
Regimul de asigurare si distribuire a ajutoarelor alimentare catre persoanele fara sau cu venituri foarte mici functioneaza din anul 1987, si a fost inclus in bugetul PAC. In aprilie 2011, Curtea de Justitie a UE a hotarat, la insistentele Germaniei, ca bugetul PAC sa nu mai fie grevat de achizitionarea de produse alimentare, acestea putand avea ca provenienta numai stocurile de interventie ale UE. Ca urmare, in anul 2012, pentru asistenta alimentara a saracilor Uniunii Europene urmau sa fie alocate numai 133 milioane euro, fata de cca 500 milioane in 2011. Pe fondul inrautatirii crizei economice si al cresterii numarului de persoane fara venituri garantate sau aflate in pragul subzistentei, la presiunea  organizatiilor neguvernamnetale, dar, mai ales, in urma aranjamentelor dintre Franta (sustinatoarea programului) si Germania, Consiliul de ministri din decembrie trecut a votat, cu majoritate, pastrarea pentru 2012 si 2013 a sumelor alocate prin PAC la achizitia si distributia de ajutoare de bunuri alimentare.  Cele doua mari puteri, una pro si cealalata contra, s-au angajat sa redacteze o declaratie prin care UE sa nu mai sprijine prin PAC, incepand cu anul 2014, programul de ajutorare cu bunuri alimentare a sarcilor, urmand sa se gaseasca o alta forma de sprijin a acestora.
Hotararea Parlamentului European de la Strasbourg vizeaza ajutorarea a cca 18 milioane de saraci din UE, numarul acestora fiind in crestere, urmare a impactului crizei economice din   ultimii ani.
Costin Buradu
Vizualizări: 669 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: saracii UE, ajutoare, pac | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor