Principală » 2014 » Martie » 12 » Adriana, produs tradiţional. Ruşinică, MADR!
21:49:24
Adriana, produs tradiţional. Ruşinică, MADR!
Ministerul agriculturii doreşte, în sfârşit, ordine în dezordinea creată în ultimii zece ani în ce priveşte produsele tradiţionale. Terminologia căpătase o semnificaţie aproape peiorativă. Bişnitari din rândul gospodăriilor de munte, dar şi a „pieţarilor” tuciurii de prin  Bucuresti, încurajaţi şi de nişte asociaţii fantomă, invadaseră străzile şi magazinele cu tot felul de făcături pe care le denumeau fie „ca la mama acasă”, fie ca „la bunica”, fie „original ţărănesc”. Nimic din toate astea. Dacă te opreai la Lacul Bâlea să cumperi ceva natural, de pildă, dulceaţă de afine, sau pe aleile Academiei de Stiinţe Agricole, descopereai ca ai dat banii pe nişte produse nu doar contrafăcite, ci şi dăunătoare sănătăţii.
Este deci de salutat iniţiativa MADR şi a ministrului Daniel Constantin de a organiza, în mod public, lansarea primului produs tradiţional dupa noua legislaţie. Produsul atestat ca tradiţional, ne spune MADR,  va reflecta aşteptările consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale, va prezenta o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, şi va avea în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru tradiţional.
Numai că dupa atâta trudă, ce credeţi că ne-a prezentat sus-amintituul minister ca „produs tradiţional” cu certificatul nr. 01? Pe Adriana. Nu, nu pe Bahmuţanca, ci pâinea venită tocmai de prin Tara Bârsei. O pâine din făină de grâu oltenesc şi cartofi ungureşti de prin Covasna. Ce grozavie? Problema aduce în  atenţie nepăsarea cu care funcţionarii din  ministerul agriculturii, atât din centrală, cât mai ales cei din teritoriu, „năduşescc” pentru a aduce pe eşichierul de hrană al României şi al Europei produse cu specific românesc şi de înaltă calitate. Semnalăm, din nou, că in Uniunea Europeana suntem ultimii din  cei 28 care am inregistrat sub siglele AOP (apelare de origine protejata), IGP (indicaţie geografică protejată şi STG (specialitate tradiţională garantată) produse originale româneşti. Francezii sau italienii sau spaniolii îşi înregistrează cu aceste sigle şi cele mai „de nişe” fabricate, numai si numai să fie mai bine cunoscuţi în Europa şi ân lume.
Noi avem înregistrat, din 2011, doar un singur produs „Magiunul de prune de Topoloveni”, un brand, deja, „prăfuit” de atâta propagandă fără rost degajată din Palatul MADR şi al altor organizaţii. In 2014 am mai depus două cereri pentru "Telemea de Ibăneşti” şi "Novac afumat Tara Bârsei”. Nimic mai mult!
Nu este normal ca o ţară cu atâtea resurse agricole, dar si cu atâta diversitate culinară, rezultată din multiculturalitatea etnică să fie ultima care îşi protejează şi îşi promovează produsele autohtone pe pieţele europene şi internaţionale. Suntem printre cei mai apreciaţi exportatori de miere de albine şi produse apicole, suntem bogaţi în  fructe de pădure şi preparate din acestea cum nu sunt alte state, avem tradiţii ân prepararea cărnii dintre cele mai uimitoare. Si totuşi, în registrele AOP. IGP si STG ale Uniunii Europene suntem ultimii.
Produse protejate prin sistemele CE
  BulgariaCroatia  Polonia R.Ceha RomaniaSlovacia  SloveniaUngaria 
 inregistrate 1  30 28 1 13 11 11
 cereri 4 4 4  2 4 8 1
 publicate 1 1  2  1 2 1
Sursa: DGAgri

 

Vizualizări: 460 | Adăugat de: constantinradut | Tag-uri: produse tradittionale | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor