Principală » Arhiva intrărilor
In Polonia, pesta porcină africană, semnalată de cca o luna de zile,  face victime. Polonezii spun că boala este venită dinspre Belarus. Dar pe polonezi nu trebuie să-i crezi, pentru că sunt mereu duplicitari. Dovada şi cantităţile importante de carne de pasăre expirată, importată din Polonia,  identificată zilele acestea  într-un depozit din Ghimbav, şi pe care furnizorul nu o recunoaşte. Este posibil chiar ca şi carnea de porc infestată sau expirată, din mai multe locaţii din România, să fie în bună parte din Polonia, aşa cum reiese dintr-un comunicat SRI.
Cert este că, dincolo de crizele politice d ... Detalii... »
| 13 Martie 2014 |

Ministerul agriculturii doreşte, în sfârşit, ordine în dezordinea creată în ultimii zece ani în ce priveşte produsele tradiţionale. Terminologia căpătase o semnificaţie aproape peiorativă. Bişnitari din rândul gospodăriilor de munte, dar şi a „pieţarilor” tuciurii de prin  Bucuresti, încurajaţi şi de nişte asociaţii fantomă, invadaseră străzile şi magazinele cu tot felul de făcături pe care le denumeau fie „ca la mama acasă”, fie ca „la bunica”, fie „original ţărănesc”. Nimic din toate astea. Dacă te opreai la Lacul Bâlea să cumperi ceva natural, de pildă, dulceaţă de afine, sau pe aleile Academiei de Stiinţe Agricole, descopereai ca ai dat banii pe nişte produse nu doar contrafăcite, ci şi dăunătoare sănătăţii.
... Detalii... »
| 12 Martie 2014 |

Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), contributia agriculturii la PIB-ul României in anul 2013 a fost de 5,6 %. Aceasta este o pondere mai mică cu aproximativ un procent faşă de anii 2000-2008, ceea ce contrazice prezicerile unora precum că ţara a devenit una eminamente agricolă şi că, în anul ce  a trecut, creşterea economică s-a datorat în  proporţie de peste 50 % agriculturii. Desigur, este un fapt pozitiv că activitatea din agricultură, silvicultură şi pescuit a sporit cu 23,4 % raporatat la anul 2012, însă "motorul” dezvoltarii  l-a reprezentat industria. Nu putem fi dec ... Detalii... »
| 06 Martie 2014 |

Ce trebuie să ştie cei interesaţi de vânzarea/cumpărarea de terenuri agricole

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 5 martie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului. Procedura vanzarii terenrurilor agricole este urm,atoarea: -Instrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Codul civil şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, p ... Detalii... »
| 05 Martie 2014 |

pomicultorii-prahoveni-au-sarbatorit-drumul-fructelorPomicultura are prevăzute 260 de milioane de euro în noul PNDR; 40 de milioane de euro pentru procesare. Programul de reconversie în pomicultură are prevăzute fonduri totale de 260 de milioane de euro în noul PNDR 2014-2020, din care o sumă 40 de milioane de euro va fi alocată pentru prelucrarea și comercializarea produselor obținute, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. "În noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 avem alocată o sumă de 220 de milioane de euro pentru modernizarea și reconversia plantațiilor pomicole și alte 40 de milioane de euro pentru prelucrarea și comercializarea produselor obținute. Programul face parte din măsura investiții în active fizice, fosta măsură 121 din actualul PNDR, pe care o vom deschide în lun ... Detalii... »
| 02 Martie 2014 |

Adunarea generală a LAPAR în prag de revoltă
Am participat, săptămâna trecută, la Adunarea generală a membrilor LAPAR (AGML). Am văzut şi am cunoscut „spuma” agriculturii româneşti: potrivit unor informaţii vehiculate la reuniune,  LAPAR reprezintă cca doi la sută din numărul fermierilor din România, dar cca 45 % din suprafaţa arabilă a ţării. O forţă, o superforţă. Sunt organizaţii teritoriale care acoperă până la 500 000 hectare. In producţia vegetală, LAPAR este lider incontestabil în România si, probabil, chiar în Uniunea Europeana. A nu ţine seama de doleanţa acestui patron al patronilor din   agricultură este desigur inadecvat şi de neacceptat pentru oricine.
... Detalii... »
| 26 Februarie 2014 |

Deunezi, Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat şi pregătit pentru a fi trimis la promulgare textul legii privind vânzarea terenurilor agricole. Faţă de textul care nu a fost acceptat de Traian Băsescu, cel nou se remarcă prin câteva elemente. Primul este titlul pompos al legii, anume: L E G E privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului. In substanţă, legea exprimă interesele grupurilor de afaceri ce roiesc în jurul Parlamentului si al MADR, iniţiatorul tardiv al unei asemenea reglementări. Aceasta pentru că sus numita lege nu împiedică cu nimic expansiunea diverselor firme si ... Detalii... »
| 20 Februarie 2014 |

După 20 de ani, 2014 este anul în care agricultura României va deveni competitivă, dar pentru a stabiliza producția trebuie investit masiv în sistemele de irigații, a declarat vineri, la Ploiești, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Constantin, în fața a peste 500 de reprezentanți ai fermierilor și autorităților locale "Din anul 1994, România nu a avut niciodată o balanță pozitivă, agricultura României începe să devină competitivă, începem să exportăm la nivel de țări terțe, în Asia, în țările arabe, pe piața europeană încă mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decât prin susținerea sistemului de irigații', a afirmat Constantin. El a adăugat că ... Detalii... »
| 15 Februarie 2014 |

recolta-de-grau-2013-peste-7-milioane-de-tone
Potrivit ultimelor statistici realizate de COCERAL (asociaţia europeană a traderilor de cereale şi furaje), cât şi de Direcţia Generală Agricultura a CE, România a ocupat locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu moale/tandru/comun obţinută în anul 2013. Primul mare producător de grâu tandru este Franţa, cu 36,8 milioane tone, urmată de Germania.
Cum am mai scris, anul trecut  producţia de cereale a fost de peste 7,3 milioane tone,  cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua ... Detalii... »
| 13 Februarie 2014 |

investitorii-straini-sunt-atrasi-de-terenurile-agricole-din-romania

Aprobarea în Parlamentul României, la sfârşitul anului trecut,  a Legii privind vânzarea către persoane fizice din UE si SEE a terenurilor agricole si apoi respingerea acesteia de către presedintele ţării a ţinut prima pagină a unor publicaţii de specialitate din Occident sau a analiştilor in domeniu. Piaţa funciară din România este lăsată la voia întâmplării, orice afacerist de ocazie putând tranzacţiona teren arabil sau forestier dacă are un bun avocat sau dă şpagă la vreun funcţionar mai înalt sau mai puţin sus-pus. In Europa Occidentală piata este  sugrumată de constrângerile legislative naţionale (Franţa) sau de lipsa efectivă a acestora, raportul între cerere si oferta fiind unul foarte echilibrat (Anglia). Sunt şi situaţii cu totul specifice. De pildă, ... Detalii... »

| 30 Ianuarie 2014 |

« 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 »
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro
Folow us