Principală » Arhiva intrărilor

Cinci producători români de mezeluri, care realizează 90% din producția de salam de Sibiu din România, au decis înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) în vederea obținerii Indicației Geografice Protejată la nivel comunitar pentru acest produs, dar și creșterii puterii economice a producătorilor pe plan național și internațional. Aceasta în condiţiile în care, aşa cum am mai scris, România este printre statele UE care are înregistrat, ca produs original, potrivit normelor europene, un singur produs, anume Magiunul de Topoloveni. Pentru magiunul respectiv, care nu aduce decat un “prestigiu” minuscul României, MADR toacă bani europeni, de ordinul zecilor de milioane pentru a fi promovat în exterior. "Așa-zisul conflict pe tema denumirii s-a stins prin înf ... Detalii... »

| 07 Mai 2014 |

Senatul Franţei (camera decizională) a adoptat, la 5 mai a.c., o lege propusă de grupul socialist, prin care se interzice definitiv cultura porumbului transgenic pe teritoriul Hexagonului. In Camera Deputaţilor, dezbaterile din 15 aprilie au fost mai “aprinse”, mai ales că proiectul de lege a fost respins de către opoziţie pe motiv că Franţa nu vrea, astfel, să “promoveze progresul ştiinţific”. De altfel, şi unele organizaţii profesionale, precum Uniunea franceză a producătorilor de seminţe şi Asociaţia generală a producătorilor de porumb s-au opus vehement unei legi prin care se pune cruce culturilor transgenice, arătând, fiecare dintre acestea, că trebuie respectat dreptul de “acces la inovaţiile biotehnologice”. Uniunea Europeană se arată destul de “fracturată” asupra subiectului. Nu mai departe decât la începutul acest ... Detalii... »
| 05 Mai 2014 |

romania-al-12-lea-mare-producator-de-vinuri-la-nivel-mondialRomânia rămâne în top zece consumatori de vin la nivel mondial, din punct de vedere al consumului fiscalizat, care se ridică la 24 de litri pe cap de locuitor, a declarat, vineri, reprezentantul României la Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), Cătălin Păduraru, la deschiderea Târgului Internațional de Vinuri Goodwine. Peste 1.000 de vinuri provenite de la circa 100 de producători locali și străini vor fi la dispoziția vizitatorilor târgului, în perioada 25 — 27 aprilie. "În momentul de față, din păcate, nu finanțează nimeni studii de piață serioase. Neexistând bugete, există numai o serie de simulări de sondaje. Consumul fiscalizat în România este de 24 de litri pe cap de locuitor, ceea ce ne situează pe locul nouă. Dintre aceștia, 15% sunt vinuri peste medie. Super premium sau premium, este greu de ... Detalii... »
| 25 Aprilie 2014 |

Ministrul D.C. se lăuda, fără pic de decenţă, că MADR este primul care a înaintat o formulă/draft/ a PNDR pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. De fapt, de la o zi la alta, se dovedeşte că sus-amintita “creaţie” (în fapt o adunătură de texte şi idei din diverse colţuri ale ţării) a fost realizată de dragul de a fi. De la s.s. Achim Irimescu citire, noul PNDR trebuia să aibă maxim 12 măsuri directoare pentru ca banii să poată fi alocaţi cu mai multă eficienţă şi cu mai puţină birocraţie. Finalmente el s-a încropit pe 14 măsuri.  Nici nu ajunsese bine draftul (ciornă, pe româneşte) MADR-ului la Bruxelles că domnul Daniel a mai găsit două subprograme pentru PNDR: unul pentru pomicultură şi altul pentru irigaţii. Deci se făcură 16 măsuri. Astăzi, la “taifasul” ce a avut loc la Piteşti, domnul ministru a mai “identificat”  încă două: “Mai sunt doar două semne de întrebare cu privire la două potențiale măsuri care ar putea să ... Detalii... »

| 24 Aprilie 2014 |

teren

Onor MADR a publicat pe site-ul propriu, la 11 aprilie 2014, ediţia revizuită a proiectului Normelor metodologice privind exercitarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a atribuţiilor ce îi revin pentru aplicarea Titlului I din Legea nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Textul demonstrează cât de insidioasă şi absurdă poate fi birocraţia promovată de ministerul român al agriculturii. Ca şi Legea în cauză, Normele de aplicare a acesteia nu vor face decât  să promoveze şarlatania funciară, mafia terenurilor agricole devenind de-a drep ... Detalii... »

| 11 Aprilie 2014 |

La 31 martie, Institutul Naţional de Statistică a emis în spaţiul public încă una dintre perlele sale cu specific agricol. Speram ca după ridicolul reyultat al Recensământului General Agricol (RGA) 2010, INS să îşi corecteze sau adapteze metodologia, astfel încât Eurostat, cât şi cei interesaţi să aibă la îndemnă date fiabile şi pline de încărcătură palpabilă.  Se pare că nu o să avem curând acurateţe în datele statistice pe care le produce instituţia, altădată de prestigiu în România.

Aşadar, INS a făcut publice rezultatele  cercetării  „Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2013”.  In ce context, la cererea cui, in ce scop acest efort neobişnuit de operativ, INS nu ne spune. Ni se precizează, totuşi, că “această cercetare a fost efectuată pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe. Volumul eşantionului a fost de ... Detalii... »

| 31 Martie 2014 |

18518Deşi MADR nu ne informează, luni şi marţi, la reuniunea Consiliului AgriFish, Comisia Europeană a prezentat un proiect de măsuri pentru eliminarea mafiei care cuprinde agricultura biologică. La sesizarea instituţiilor comunitare, dar si nationale, CE este de părere că reglementările în vigoare pentru acordarea cerificatului de fermă bio şi a logoului de “produs bio” sunt adesea falsificate, ori nu sunt conforme cu realitatea. Profitând de credulitatea consumatorilor şi, în consecinţă, de creşterea cererii, fermele şi produsele bio/eco s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie. Ne intrebăm, de plidă cum de un sat întreg din judetul Călăraşi, respectiv Stefan cel Mare, fost Cocargeaua Nouă, a reşuit să se “transfere” de la agricultura convenţională la cea ecologică. O explicaţie ar fi faptul că ... Detalii... »

| 27 Martie 2014 |

Ne-am bucurat, de ce să nu recunoaştem, de faptul ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat transmiterea la serviciile specializate ale Comisiei Europene a unei prime formule a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Nu am agreat extazul dlui D.C., care trâmbiţa despre isparvă ca fiind prima a unui

minister în cadrul legislaturii agricole europene 2014-2020. Ni s-a părut lipsit de modestie.Am aruncat o privire asupra textului publicat pe site-ul MADR. Monstruos! Groaznic! Cum crede dl Daniel Constantin că cineva din Comisia Europeană va citi, nu spunem analiza, un text ... Detalii... »
| 24 Martie 2014 |

Un agriculteur répand des pesticides dans un champ du nord de la FranceLipsa informării corecte şi  urzelile ce ghemuiesc subiecte de mare interes fac ca şi în agricultură să apară mai întâi zvonul şi apoi adevărul. Este şi cazul neonicotinoidelor, insecticide frecvent folosite de fermierii din România. Acum mai bine de o lună de zile, Nicolae Sitariu, vicepreşedinte LAPAR, spunea că tocmai primise semnalul că interdicţia utilizării unor insecticide la nivel european a fost ridicată. Bucurie pentru mulţi, si nu doar de pe câmpiile româneşti. Adevărul este undeva la mijloc. La 11 martie a.c., Parlamentul European a adoptat un text fără valoare legislativă sau juridică care lasă portiţe deschise utilizării neonicotinoidelor. Intradevar, conservatoarea brit ... Detalii... »
| 21 Martie 2014 |

Direcţia de politici agricole şi strategii (pompoasă denumire!) din cadrul MADR s-a grăbit să comunice publicului larg balanţa comercială pe anul 2013. Comunicatul de presă a fost difuzat chiar în ziua de duminică (dovada că la Ministerul agriculturii se munceste pe rupte). Documentul deţine date statistice care nu sunt încă definitivate la nivelul Institutului Naţional de Statistică (cel puţin în privinţa schimburilor comerciale intracomunitare). Acestea nu sunt doar elemente de „bucatărie”, ci mai degrabă încercări ale MADR de a induce iluzia că sub ministeriatul dlui Daniel Constantin agricultura urcă, urcă, priveşte spre înălţimi precum pasărea măiastră.
Strategii de la direcţia de specialitate a MADR încearcă să ne inducă în eroare. V ... Detalii... »
| 17 Martie 2014 |

« 1 2 3 4 5 ... 21 22 »
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro
Folow us