Principală » Arhiva intrărilor

Anul trecut, când ministrul D.C. a estimat o producţie record de grâu şi, în general, de cereale, boşii din agricultură, în frunte cu Laurenţiu Baciu, patronul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România nu a încetat să acuze ministerul şi, mai ales, pe Daniel Constantin, de “conspiratie”, în care autorităţile şi traderii doresc să “jecmănească” pe fermierii români. Nici anul acesta, Laurenţiu Baciu nu a fost mai ponderat, deşi a observat că piaţa cerealelor din România nu este influenţată de declaraţiile mai mult sau mai puţin inspirate ale conducerii ministerului agriculuurii, ci de situaţia general a pieţii, în care oferta a fost mai mare decât cererea. Atât în Europa, cât şi în lume. La “presiunea” patronilor din agricultură, tânărul nostru ministru de la MADR a ajuns să recunoască faptul că nu poate aprecia nivelul cantitativ al recoltelor de păioase de “teama” reacţiilor negative ale patron ... Detalii... »

| 18 Iulie 2014 |

De ceva vreme, Adrian Rădulescu, fost consilier al lui Traian Băsescu pentru afaceri–imo-agricole, fost secretar de stat la MADR, fost director de directie agricolă în regimul Ceausescu, fost director (pe linie de partid) al unei directii din minister, dar şi mare şi prosper om de afaceri în agricultură, în regimul post revoluţionar, îşi afişează, cu voie sau fără, veleităţi pe care nu le deţine. Nici din naştere şi, cu atât mai puţin, din educaţie. Omul a găsit ”un culoar” în perioada post-ceauşescu şi s-a văzut repede pe cai mari. Are unele dintre cele mai mari ferme în cultura mare şi zootehnie (după ce a falimentat asociaţia Muntenia, al cărei acţionar majoritara era), este deţinătorul unei plantaţii viniviticole moderne în Prahova, pe care a edificat-o cu bani europeni. Mai nou, Adrian Rădulescu este şi vedetă politică, mai ales ... Detalii... »

| 22 Iunie 2014 |

Eclipsată de manifestările fotbalistice din Brazilia, politica europeană a ultimelor zile nu a răzbătut prea mult în mass-media. Cu toate acestea, cel puţin în sectorul agriculturii, demnitarii de resort au luat, la 12 iunie a.c., o decizie istorică: posibilitatea cultivării de organisme modificate genetic (OMG) pe baza legislaţiei naţionale şi nu a puterii de la Bruxelles. Intruniţi la Luxemburg, miniştrii mediului din UE au ajuns la un acord de directivă (ce o va înlocui pe cea cu indicaţia 2001/18/CE) prin care se lasă libertatea statelor membre de a conveni cu producătorii de seminţe OMG condiţiile de cultură pe propriul teritoriu. Acordul de la Luxemburg pune capăt unei dispute de aproape cinci ani între statele pro si contra OMG. Procedura stipulată de directiva din 2001 era nu doar suf ... Detalii... »

| 13 Iunie 2014 |

recolta grau După o primăvară bogată în precipitaţii, aşa cum nu am avut demult, estimările experţilor în domeniu arată că România îşi va întări dominaţia de principal producător şi exportator de cereale la Marea Neagră, în special grâu, porumb şi floarea soarelui. La grâu, prognozele sunt foarte optimiste. Potrivit unui recent raport al traderului de grâne Toepfer, cultivatorii români vor recolta în această vară cca 8,3 milioane tone, cu 12% mai mult faţă de anul agricol 2012/2013. Aceasta ar fi cea mai mare producţie de grâu din ultimii 27 de ani. Vor creşte, astfel, şi exporturile, estimările fiind de cca 4 milioane tone. România va deveni al treilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană şi al 11-lea la nivel mondial. La preţurile actuale, producţia ... Detalii... »
| 12 Iunie 2014 |

Ieri, 02.06.2014, Franţa a anunţat susţinerea sa pentru Dacian Cioloş, în calitate de comisar pentru agricultură în viitoarea componenţă a Comisiei Europene. Surse de încredre arată că atât Traian Băsescu, cât şi Victor Ponta şi-au dat acordul şi au înaintat propunerea României pentru componenţa viitoarei echipe a CE. Majoritatea analiştilor sunt de părere că jucând o singură carte (Dacian Cioloş), România ar putea pierde mult, riscând să obţină din nou un post de comisar colateral/de obedianţă, aşa cum a fost Leonard Orban pe postul de comisar pentru multilingvism. Pe de altă parte este de neînţeles de ce autorităţile române nu informează opinia publică asupra intenţiilor de a impune un candidat sau mai mulţi pentru un post de comisar european. Secretomania face rău României, iar generaţiile noi de politicieni nu vor să înţeleagă acest lucru. Polonia, de exemplu, se “bate” pentru postul de Inalt Comisar ... Detalii... »

| 03 Iunie 2014 |

Zece produse tradiționale se află în pregătire pentru obținerea protecției europene, printre ele numărându-se Brânza de Covurlui, Salamul de Nădlac și Pita de Pecica. Celelalte produse tradiționale pentru care documentațiile sunt în diferite faze de elaborare sunt Cârnații de Pleșcoi, Salamul de Sibiu, Vîrșli, Brânza de Giulianca Brăila, Gemul de Rabarbăr, Scrumbia de Dunăre eviscerată afumată și Telemeaua de la Mărginimea Sibiului. România deține un singur produs certificat la nivel european prin indicația geografică protejată (IGP) și două care urmează să obțină recunoașterea denumirii de origine protejată (DOP). "Din 2007 și până în prezent, România a reușit să obțină indicația geografică protejată (IGP) pentru un singur produs, respectiv pentru Magiunul de prune Topoloveni, iar pentru alte două produse, Telemeaua de Ibănești și Pește Novac afumat de Țara Bârsei, se așteaptă obținerea denumirii de origine protej ... Detalii... »
| 22 Mai 2014 |

logo produse traditionale

Doar 30 de produse tradiționale au fost înregistrate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) după cinci luni de la intrarea în vigoare a noii legislații, în condițiile în care anterior existau 4.400 de produse atestate, iar termenul limită de reatestare expiră la 11 septembrie 2014. "După noua legislație din domeniul produselor tradiționale au fost atestate 30 de produse realizate de 10 producători, iar 51 de dosare de la alți 10 operatori economici au fost respinse. Acest lucru arată că există mai multă rigoare în verificarea documentației și în atestarea produselor. Deocamdată au venit și cei care aveau atestatul vechi, dar și alți producători care vor să se ateste pe noile condiții. E ... Detalii... »
| 21 Mai 2014 |

Ponta: După 25 de ani, în sfârșit începem să câștigăm pariul cu agricultura.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul unei vizite de lucru la Agritim Fetești, societate agricolă ce cultivă cereale și plante tehnice pe circa 3.600 de hectare, că pariul cu agricultura începe să fie câștigat. "Pot să spun și sper să nu exagerez că după 25 de ani în sfârșit începem să câștigăm pariul cu agricultura. Și în sfârșit nu mai avem prea multe hectare nelucrate, oamenii primesc banii la timp, subvențiile și toate celelalte drepturi pe care le obțin. Începem să avem o agricultură performantă și faptul că după 20 și ceva de ani România a importat mai puține alimente decât a exportat e un s ... Detalii... »
| 19 Mai 2014 |

La Conferinţa naţională a LAPR din 15 mai a.c., cu tema "Agricultura românească, între subzistenţă şi performanţă", ministrul D.C. a fost nevoit să recunoască faptul că ministerul pe care îl conduce este neputincios să elaboreze un proiect de reglementare pentru aplicarea Legii de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole. Legea cu nr. 17/2014 este blocată în hăţisul birocratic de avizare. Aşa a precizat ministrul D.C., fără să insiste asupra faptului că instituţiile abilitate să analizeze şi să avizeze Normele de aplicare nu au nicio vină. Surse apropiate subiectului subliniază că incoerenţa textului pentru aplicarea Titlului I din Legea nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţi ... Detalii... »
| 15 Mai 2014 |

« 1 2 3 4 ... 21 22 »
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro
Folow us