Principală » Arhiva intrărilor
Ministrul agriculturii nu trebuie manipulat!
Nu s-a instalat bine noul ministru al agriculturii ca au si aparut speculatii, informatii incorecte, dar si numeroase diversiuni. Vom  aminti doar faptul ca domnul Stelian Fuia a promis ca la viitoarea reuniune a Consiliului de ministri ai mediului (Bruxelles, 9 martie a.c.), in care se va analiza si problema  OMG-urilor in UE, domnia sa va face demersuri,  in cadrul guvernului, pentru ca mandatul domnului Laszlo B ... Detalii... »
| 24 Februarie 2012 |

Platile pe suprafata vor ramane mereu mici, ca pentru saracii Europei
Noul ministru al agriculturii a fost transant: domnia sa nu poate face niciun  demers pentru ca nivelul subventiei pe suprafta in sectorul vegetal sa respecte  promisiunile guvernului din vara anului trecut, respectiv un cunatum al platilor la hectar, in secorul vegetal, de 174 euro. Si asta pentru ca ”s-a promis prea mult fata de cat poate da statul”. Cum se stie hotararea de a diminua subventia pe suprafata a fost luata in luna  octombrie 2011, de catre guvernul Boc, probabil ca "rasplata” pentru rezultatele bune ce se prefigurau in mai toate sectoarele agricole. Reactia asociatiilor profesionale sau patronale a fost, ce de obicei, una in surdina si dispersata. Deabia in  ianuarie a.c., LAPAR a avut "indrazneala” de a trimite primului min ... Detalii... »
| 23 Februarie 2012 |

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale a contrazis "optiunile” unor fosti responsabili din acelasi minister (vezi Valeriu Tabara sau Adrian Radulescu), care pledasera pentru diminuarea TVA la produse agricole si agroalimentare. Raspunzand unei intrebari pe aceasta tema, dl. Stelian Fuia a precizat ca reducerea TVA la alimente "nu este pe agenda guvernului in acest an”.  Intrebat de ce? demnitarul a spus ca bugetul public nu isi poate permite diminuarea  fiscalitatii (deci si a TVA), pentru ca Romania sa nu ajunga in situtia unor tari precum Grecia sau Ungaria.
Pozitia ministrului Stelian Fuia este, bineinteles, in concordanta cu cea a partidului pe care il reprezinta (PDL), dar nu si cu realitatile din Europa comunitara.
... Detalii... »
| 22 Februarie 2012 |

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, domnul Stelian Fuia, a anuntat, intro conferinta de presa, demiteri in sectorul de piscicultura, respectiv directorul general al Direcţiei Generale – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (DG – AMPOP), Gheorghe Văcaru, şi înlocuirea acestuia, pe o perioadă determinată, cu Marisanda Pîrîianu. Motivul: administrarea defectuoasa a atragerii fondurilor europene. De altfel, a anuntat ministrul agriculturii, Comisia Europeana a sistat utilizarea fondurilor rezervate Romaniei pentru pescuit, desi investitiile in sector sunt foarte mari si foarte necesare.
Pentr ... Detalii... »
| 22 Februarie 2012 |

Franta a transmis, ieri, o scrisoare Comisiei Europene in care reitereaza solicitarea sa de interzicere a cultivarii porumbului trangenic Mon 810, produs de gigantul american Monstanto. Guvernul francez precizeaza in mesajul sau ca dispune de noi "studii stiintifice” si nu cere, asa cum a mai facut-o, "clauza de salvgardare” pentru stoparea culturii de Mon 810 pe teritoriul sau ci interzicerea totala a culturii acestui tip de porumb pe intreg cuprinsul Uniunii Europene. Grabita si de presiunea alegerilor prezidentiale din Franta, actuala ministra a ecologiei trebuie sa tina seama de opinia celor care sunt pro-Sarkozy si contra OMG,  asa incat dna   ... Detalii... »
| 21 Februarie 2012 |

Editia a II-a, 28 februarie 2012, in organizarea Medien Conferences
Agricultura reprezintă 6% din PIB-ul României, fiind în ultimii ani un motor al economiei românești. De asemenea, sectorul agricol şi al co-finanţării proiectelor bazate pe fonduri europene au înregistrat cea mai importantă dinamică din segmentul creditării bancare în ultimul an.
... Detalii... »
| 20 Februarie 2012 |

Declaratiile intempestive ale unor reprezentanti ai puterii cu privire la oportunitatea diminuarii TVA la produsele alimentare si agroalimentare aduce in discutie un subiect major in ecuatia economica a agriculturii, in special, dar si a nivelului excesiv de mare al acestui impozit indirect pentru bugetele de familie ale romanilor. Cum se stie, TVA-ul de 24 % introdus anul trecut de guvernul condus de Emil Boc a adus atingere deosebit de importanta nivelului de trai ale majoritatii cetatenilor, dar si producatorilor din agricultura si industria alimentara, ale caror marfuri s-au vandut in cantitati mai mici, dupa cum arata indicele consumului populatiei publicat periodic de Institutul National de Statistica.
Tot romanul umblat in alte state europene este "uimit” de ponderea scazuta pe care alimentele o au in bugetul zilnic al cetatenilor euro ... Detalii... »
| 20 Februarie 2012 |

Pozitia Romaniei – o necunoscuta, ca atatea altele
Peste doua zile, Consiliul de ministri european va adopta Strategia privind bioeconomia. Un concept elaborat, in urma cu un an de zile, si la care comisarul pentru agricultura, romanul Dacian Ciolos, a avut mult de lucru, dar cu rezultate excelente. Asta pentru ca "bioeconomia” nu este doar un termen din "jargonul” birocratic al Bruxellului, ci un plan de actiune ce isi propune mobilizarea cercetarii stiintifice si a resurselor naturale intro combinatie care sa determine " o economie inovanta si cu cat mai putine emisii” daunatoare sanatatii umane, "agricultura si pescuit durabile”, securitatea alimentara si energetica si "utilizarea pe termen lung a resurselor biologice regenerabile pentru industr ... Detalii... »
| 19 Februarie 2012 |

Organizarea de briefing-uri inaintea consiliilor AgriFish
Sprijinirea propunerii daneze privind OMG
| 16 Februarie 2012 |

La 15 februarie a.c., Parlamentul European, intrunit la Strasbourg, a aprobat prelungirea Programului alimentar de ajutorare a persoanelor sarace pentru perioada 2012-2013.
Comisia pentru agricultura a P.E., condusa de italianul Paolo de Castro, avizase, in prealabil, textul acordului, in ciuda opozitiei pe care au avut-o, initial, sase state, respectiv Germania, Suedia, Marea Britanie, Rep. Ceha si Olanda.
Regimul de asigurare si distribuire a ajutoarelor alimentare catre persoanele fara sau cu venituri foarte mici functioneaza din anul 1987, si a fost inclus in bugetul PAC. In aprilie 2011, Curtea de Justitie a UE a hotarat, la insistentele Germaniei, ca b ... Detalii... »
| 15 Februarie 2012 |

« 1 2 ... 17 18 19 20 21 22 »
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro
Folow us