Principală » 2012 » Ianuarie » 31 » Programul de modernizare a custilor pentru gaini ouatoare este incheiat in Romania
14:24:25
Programul de modernizare a custilor pentru gaini ouatoare este incheiat in Romania

Crescatorii de pasari au investit cca 200 milioane euro

Vă informăm că, în conformitate cu Directiva 74/1999, transpusă în legislaţia românească prin Ordinul ANSVSA 136/2006, toţi crescătorii de găini ouătoare la cuşti din UE, deci şi din România, au avut obligaţia ca de la 1 ianuarie 2012, să treacă de la sistemul de cuşti convenţionale, la sistemul de cuşti îmbunătăţite. Diferenţa dintre cele două sisteme de cuşti este dată de:
· Suprafaţa mai mare pe cap de găină la cuştile îmbunătăţite, respectiv 750 cm2/cap faţă de 550 cm2/cap la cuşti convenţionale;
· Dotarea cuştilor îmbunătăţite cu stinghii de odihnă şi cuibar în cuşcă, ceea ce la cuştile convenţionale nu există;
 În prezent, la nivelul UE, mai există cca. 50 milioane găini care se cresc în continuare în cuşti convenţionale (nemodernizate), ceea ce a determinat Comisia Europeană să decidă ca ouăle provenite din aceste cuşti nemodernizate, să se vândă numai spre procesare şi să nu se mai vândă în coajă. Această decizie a fost luată în urma presiunilor făcute de statele care şi-au încheiat programul de modernizare, din motive de competitivitate (nici o legătură cu calitatea ouălor).
În România, crescătorii de găini ouătoare, au modernizat până la sfârşitul anului 2011,95% din cuşti, iar în cursul lunii ianuarie 2012 alte 4% din cuşti au fost modernizate. În prezent, mai există cca. 1% cuşti în curs de modernizare, care îşi vor încheia programul în cursul lunii februarie 2012, ceea ce ne face să afirmăm că programul este ca şi încheiat.
De altfel, în rândul crescătorilor de găini ouătoare din ţară, cei care şi-au încheiat modernizarea cer ca şi ceilalţi să-şi urgenteze modernizarea pentru a evita concurenţa neloială pe piaţa internă.
Pentru informarea Dumneavoastră, în România se cresc în prezent în cuşti îmbunătăţite cca. 3,5 milioane găini ouătoare, restul efectivelor se cresc în sisteme alternative (sol, sol + aer liber, ecologic).
În ceea ce priveşte comercializarea ouălor de consum, începând cu 1 ianuarie 2012 s-au vândut pe piaţă următoarele categorii de ouă:
 Ø          0 – producţie ecologică;
 Ø          1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;
 Ø         2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;
 Ø         3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii - cuşti, îmbunătăţite (modernizate) conform normelor europene.
 Efortul financiar al producătorilor a fost până în prezent de cca. 200 mil. Euro (modernizare cuşti, staţii de sortare – marcare – ambalare ouă), ceea ce înseamnă o influenţă în costul oului de 0,01 Euro/ou.

Ilie Van

Presedinte UCPR

Vizualizări: 1196 | Adăugat de: constantinradut | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro


Echipa

Constantin Răduţ - editor şef

Costin Buradu - senior editor

Ion Ciprod - redactor