Principală » Arhiva intrărilor

Trasabilitatea si etichetrea carnii de porc, de oaie, de capra si de pasare vor fi mai corecte, dar mai scumpe. Potrivit recentei decizii a CE, incepand cu anul 2015, carnea din speciile sus mentionate va avea urmatoarele mentiuni: originea (stat membru UE sau tert-non UE), precum si date privind tara in care animalul (pasarea) s-a nascut, a crescut si a fost sacrificat. Pe etichetele produselor se va mentiona, de exemplu: “porc nascut si crescut si sacrificat in Romania”, sau: “oaie nascuta si crescuta in Romania, sacrificata in Germania”. Masurile stabilite la Bruxelles vor intra in functiune la 1 aprilie 2015, pentru a da posibilitatea organizatiilor profesionale si producatorilor sa puna in practica cele stabilite de ministri de resort din UE. De mentionat ca Romania (impreuna cu Republica Ceha si Belgia) s-au opus acestui set de masuri care vor spori cheltuielile crescatorilor si furnizorilor. Suedia si Polonia au votat impotriva. Trasabilitatea carnii d ... Detalii... »

| 02 Octombrie 2016 |

Tara arde si baba se scarpină. Asa este si cu proiectul de buget pe anul 2015. Cand mii de salariati din industria carnii ies la proteste pentru a arata ca cele mai importante ferme si fabrici din zootehnie sunt in pragul falimentului din cauza embargoului rusesc, Victor Ponta da “ordin” ca ăşita din sectorul de crestere a animalelor, dar si cei din legume-fructe sa astepte vremuri si mai grele. Drept care, un anume Darius Valcov, care este, zice el, ministrul bugetului, arunca petarda: in proiectul de buget pe 2015 nu vor fi cresteri de taxe sau/si impozite, ci, dimpotriva, vor fi surprize placate. Care? Ei, nu stiati? Vechea dorinta a Dacianei (Sârbu-Ponta) de a vedea asa-zisele produse bio cu TVA redus. ”Ţinem foarte mult, domnul prim-ministru ţine foarte mult, ca măcar la produsele bio să aibă loc această scădere, măcar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9%... şi vor fi şi multe alte măsuri pe care le putem adopta, dar le discutăm ... Detalii... »

| 02 Decembrie 2014 |

Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că prin viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) se intenționează reabilitarea a cel puțin 35.000 de hectare de livezi.

"Avem alocate prin PNDR 260 de milioane de euro. Intenționăm să reabilităm cel puțin 35.000 de hectare de livezi în perioada 2015-2020, pentru că avem o situație nedorită în România: din 170.000 de hectare de livezi, cam jumătate sunt în declin, îmbătrânite, nu mai produc așa cum ar trebui să producă. Cred că 35.000 de hectare ar însemna o revigorare a ceea ce înseamnă potențialul sectorului pomicol din România. De asemenea, avem o măsură dedicată, în cadrul acestui subprogram de pomicultură, părții de procesare — 40 de milioane de euro p ... Detalii... »

| 25 Octombrie 2014 |

Vin premium din bautura ieftina

Producția de vin a României a scăzut cu 20% în 2014 până la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri în 2013, dar cu toate acestea România ocupă în continuare locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate joi de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

La nivel mondial, producția de vin a scăzut cu 6% în 2014, până la 271 milioane hectolitri, OIV precizând că producția din acest an a revenit la un nivel 'mediu' după producția record de 287 milioane hectolitri înregistrată în 2013. 'Reducerea producției a fost amplificată în țările din Europa de Est: Bulgaria, România și Slovacia, înregistrând scăderi semnificative ale producțiilor lor de vin comparativ cu 2013 (minus 30%, minus 20% și minus 16 ... Detalii... »

| 23 Octombrie 2014 |

Autoritățile române intenționează să folosească fonduri europene pentru realizarea cadastrului la nivel național și în aproximativ o lună ar trebui să existe detalii concrete despre acest plan, susține Nadia Crișan, membru în boardul Camerei de Comerț Americane în România (AmCham).

"Înțeleg că se dorește folosirea fondurilor europene pentru cadastru. Domnul vicepremier Dragnea, care gestionează acest aspect, a menționat angajamentul său pentru îndeplinirea acestui obiectiv fără de care agricultura României nu poate progresa semnificativ. În următoarele 4-6 săptămâni, ar trebui să avem o înțelegere mult mai bună privind planul pentru cadastru", a declarat Nadia Crișan, pentru AGERPRES.

În ceea ce privește infrastructura pentru irigații, reprezentantul AmCham susține că, din informațiile disponibile, reiese că prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) se poate fin ... Detalii... »

| 23 Octombrie 2014 |

Dacian Ciolos, degradant pentru cei care l-au cunoscut si, eventual, l-au apreciat. Redam, mai jos, o scrisoare pe care Dacian Ciolos i-ar fi trimis-o debilului Robert Turcescu in care incearca sa explice de ce nu a fost “alesul” lui J.C. Junker in calitate de comisar europenan. Iata continutul scrisorii transmise de Dacian lui Robert in 16.septembrie 2014: Buna ziua domnule Turcescu, Am citit postarea dumneavoastra pe blog – interpretarea procesului care a dus la nominalizarea comisarului roman in comisia J-C Juncker. Nu vreau sa comentez tonul si formularile din text, dar am reflectat in ultimele zile la cuvintele dumneavoastra si la cele intamplate in legatura cu acest subiect : intr-adevar am putut lasa impresia unei lipse de caracter. Fara sa fiu membru al unui partid politic, pe durata mandatului am fost sustinut de grupul politic PPE cu care am avut si am construit o relatie excelenta. Este adevarat insa ca in discutia mea cu J-C Juncker am lasat sa se inteleaga ca, pentru un po ... Detalii... »
| 24 Septembrie 2014 |

Se cultiva din nou <br>canepa in Salaj

Cultivarea inului și cânepii, plante la care România era până în 1989 lider european, a fost reluată în acest an în câteva gospodării din Sălaj, după mai bine de două decenii de pauză, la inițiativa Leontinei Prodan, o iubitoare a tradițiilor populare ce vrea să reînvie aceste obiceiuri în mediul rural. Dublă licențiată în științe economice și design vestimentar, Leontina Prodan, stabilită actualmente în Timișoara, este originară din localitatea Gâlgău Almașului, sat în care a înființat, în acest an, împreună cu o rudă, două culturi de in, de 25 și respectiv 40 de ari de teren și o cultură de cânepă, pe o suprafață de 15 ari. Cânepa a mai fost cultivată în acest an în două gospodării din Ciumărna și Lemniu, după o pauză de 25 de ani în care agricultorii au uitat treptat de aceste plante tehnice. "La in este singura ... Detalii... »

| 03 Septembrie 2014 |

Imagine: Wikimedia

In războiul comercial dintre Occident şi Rusia, cele mai palpabile rezultate sunt înregistrate de Moscova. Nu doar pentru că Putin este specialist în ştiinţele distructive, dar şi pentru că Occidentul este posomorât de prea multele afaceri nereuşite pe propriile pieţe. Cea mai ţintită reacţie a Moscovei a fost, aşa cum era de aşteptat, Varşovia. Asta şi pentru că oficialii polonezi, începând cu premierul Tusk şi ministrul de externe Sikorski, au fost principalele trompete europene care au sprijinit destabilizarea situaţiei din Ucraina şi au stimulat atitudinile belicoase ale Moscovei. Este de menţionat că în timp ce oficialii politici polonezi “ameninţau” Moscova pentru vrute şi nevrute, Varşovia era infiltrată puternic în comerţul exterior al Rusiei, r ... Detalii... »

| 31 Iulie 2014 |

Ieri, Consorţiul naţional AGROALIMENT şi-a ales conducerea executivă. Deşi comunicatul de presă este foarte evaziv şi tare încarcerat în clişee de comunicare, reţinem faptul că Sorin Minea este preşedintele Agroaliment, iar vicepreşedinti sunt: Aurel Popescu (Rompan), Dragos Frumosu (Federaţia Industria Alimentară) şi Alexandru Jurconi (ProAgro). Consorţiul AGROALIMENT (spune comunicatul semnat de Sorin Minea) este recunoscut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin scrisoarea din 23 iulie 2014 transmisă de dl. Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale , Daniel Constantin. Obiectul activităţii Consorţiului AGROALIMENT îl constituie derularea dialogului civil periodic al membrilor Consorţiului cu organizaţiile şi autorităţile europene şi cu Comisia Europeană în legatură cu toate aspectele legate de Politica Agricola Comună, inclusiv dezvoltarea rurală. “Consorţiul este deschis tuturor organizaţiilor din sectorul a ... Detalii... »

| 25 Iulie 2014 |

Carnea de miel ajunge si la 55 lei/kg. Afla unde sunt cele mai mici preturi

Ambasada Turciei la Bucureşti a informat autoritățile din România că firmele autorizate pot demara exportul și tranzitul de ovine și caprine în Turcia, în funcție de contractele ulterioare dintre operatori, se menționează într-un comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor /ANSVSA/, transmis, miercuri, AGERPRES. La invitația autorităților române, experți ai autorității veterinare centrale din Turcia au efectuat o vizită de lucru în România, în perioada 22-25 iunie, pentru a evalua din punct de vedere tehnic posibilitatea deschiderii exportului de ovine și caprine vii din țara noastră. Potrivit sursei citate, în prima zi au fost vizitate patru centre de col ... Detalii... »

| 23 Iulie 2014 |

1 2 3 ... 21 22 »
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro
Folow us