In Franţa dispar satele. Fereşte-ne Doamne!
Publicaţia La France Agricole arată, în ediţia sa online din 30 decembrie a.c., faptul că, în Hexagon, o comună din două numără mai puţin de 500 de locuitori. Cifrele sunt estimate de către reputatul INSEE (Instititul francez de Statistică). INSEE constată, pe baza datelor din anul 2012 că o comună din patru număra mai putin de 200 locuitori, iar una din 10 mai putin de 100 de locuitori. Potrivit INSEE, totalul comunelor cu mai puţin de 500 locuitori reprezinta 6,8% din populaţia Franţei (65 milioane locuitori). Numărul comunelor cu mai putin de 500 de locuitori a scăzut, in ultimii 30 de ani, de la 22 500 la numai 19 800. “Pierderea” comunelor mici s-a făcut în avanatajul celor cu peste 1 000-10 000 locuitori. Numărul acestor comune mari a crescut, în ultimii 30 de ani cu cca 2000. Comasarea lucrează peste tot. La noi, in România cu terenurile agricole, la altii cu … comune intregi./JAR/30.12.14

Porcul: mărul discordiei (împreună cu Ucraina) dintre Rusia şi UE
ferma de porciOricât ar părea de necrezut, dar, dincolo de războiul (politic) de uzură dintre Rusia şi Uniunea Europeană, pe tema Ucrainei, un alt măr al discordiei, economic, sabotează, de câteva luni raporturile strategice ruso-europene. Este vorba despre… porc. Nu unul imaginar sau literar, ci unul cât se poate de real. După semnalarea primelor exemplare de pestă porcină africană, în Polonia şi Lituania, în luna ianuarie a.c. Rusia a instituit embargo pe importurile de carne de porc din întreaga Uniune Europenă. A fost o lovitură zdravănă pentru europeni, având în vedere că cca un sfert din exporturile UE de carne de porc aveau destinaţia Federaţia Rusă. Cele mai afectate sunt Olanda, Germania şi Danemarca, care ar pierde anual cca 1,4 miliarde euro din embargoul rusesc. La fel de afectată este Polonia, ţară care aruncă mereu vina pe alţii, atunci când este vorba de a fi cu “musca pe căciulă”. La presiunea statelor în cauză, Comisia Europeană a atacat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) decizia Rusiei, cerând examinarea situaţiei de către grupuri de experţi ai acesteia. Numai că Rusia (membră relativ recentă a OMC) a impus şi la OMC vetoul său, astfel că problema a rămas în suspans, iar porcii olandezi, nemţeşti sau polonezi au trebuit să-şi subţieze rândurile sau să fie vânduţi pe mai puţini banii la alţii. Ieri, 22 iulie, OMC a hotărât, totuşi, să creeze două paneluri/grupuri de experţi independenţi pentru a tranşa litigiul porcului dintre ruşi şi europeni. Partea proastă este aceea că Rusia poate face încă odată apel la dreptul său de veto la OMC pentru a întarzia şi mai mult reglemnatea conflictului. (JAR/23.07.14)

J-C Juncker, un european dur
junckerSpre deosebire de J.M. Barroso, un preşedinte manipulat de marile puteri, alegerea, la 15 iulie a.c., în fruntea Comisiei Europene a luxemburghezului Jean-Claude Juncker aduce un spirit de mai mare autoritate puterii executive Uniunii Europene. Mai intai, pentru că dl. Juncker este o personalitate europeană cu multă experienţă şi, apoi, pentru că fostul premier la statului liliputan este cunoscător al multor “dedesubturi” pe care statele UE le-au pus la cale de-a lungul vremii. Alegerea sa, pentru prima dată în istoria Uniunii, de către Parlamentul European va întări prerogativele acestui pilon în viitoarea configuraţie europeană. Parlamantul, unde PPE si Grupul socialist îşi prezervă un oarecare echilibriu îl va modera, probabil, pe domnul Juncker în tentativele sale de austeritate şi de limitare a extinderii graniţelor UE. In săptămanile imediat următoare, J-C Juncker va trebui să nominalizeze comisarii europeni, 28 la numar. Cum a promis, el doreşte să îşi formeze o echipă după chipul şi asemanarea sa. Vom vedea ce va ieşi, mai ales din bătălia pentru postul de afaceri externe (dorit foarte tare de Italia) şi cel de afaceri economice şi monetare, pentru care este dată ca sigură alegerea lui Moscovici, fost ministru al economiei în guvernul F. Hollande.

Europenii, îndărătnici la legume şi fructe
5 portii de legume si fructe pe zi? Nici vorba - Noi recomandari ale specialistilorConsumul de legume şi fructe proaspete a diminuat în Uniunea Europeană cu 6,2% în anul 2012 faţă de anul precedent, potrivit raportului anual al Asociaţiei europene de produse proaspete, Freshfel. Europenii au conumat în medie pe zi doar 386,96 grame de produse proaspete, faţă de nivelul de 400 grame indicat de Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS). Cel mai mult a scăzut consumul de fructe proaspete, cu 11,8%, faţă de cel de legume care a diminuat cu 5,7%. Declinul consumului este pus pe seama stilului de viaţă al europenilor (comoditate!?) şi concurenţei acerbe din industria alimentară, unde multe mărfuri sunt prezentate ca produse proaspete (sucuri, supe, extracte etc). Se constată şi faptul că europenii sunt reticenţi la consumul de legume si fructe proaspete şi de teama că acestea sunt afectate de prea multe tratamente chimice. In timp ce consumul intern a scăzut, statele din UE au exportat in 2012 cu 39% mai multe fructe si cu 20% mai multe legume, faţă de media ultimilor cinci ani. Pentru încurajarea producţiei si consumului de legume si fructe proaspete, UE a crescut bugetele acordate statelor membre pentru promovarea acestora în şcoli şi în viaţa cotidiană a persoanelor adulte, precum şi pentru sprijinirea exporturilor./JAR/29.04.14

Creşte suprafaţa culturilor transgenice
mais_OGMSuprafaţa culturilor de OMG a crescut în 2013 cu 3 % în comparaţie cu 2012, atingâng 175 milioane hectare, arată un recent raport al Serviciului Internaţional pentru Aplicaţii Agro-biotehnologice (ISAAA). Ritmul este însă încetinit faţă de anii precedenţi, când, de exemplu, s-a înregistrat o dinamică de 8% în 2011 şi de 6% în 2012. Creşterea cea mai mare a culturilor transgenice se constată în ţări din America Latină, Africa si Asia, regiuni în care culturile de OMG ating 54%, faţă de 52% în anul 2012. SUA sunt în fruntea statelor care cultivă OMG cu 70,1 milioane ha(600 mii ha mai mult decât în 2012), suprafaţă care are o pondere de cca 40 % din totalul culturilor OMG din lume. Pe locul al doilea se află Brazilia care înregistrează culturi transgenice pe 40,3 milioane ha (un plus de 3,7 milioane ha faţă de anul 2012), apoi Argentina (24,4 mil. ha), India (11 mil. ha de bumbac transgenic). In UE suprafaţa de porumb transgenic MON810 a crescut cu 15 %, dar rămâne restransă (148 013 ha). Majoritatea culturilor de OMG se află în Spania (136 932 ha), creşterea fiind în această ţară de 18% în anul 2013/JAR/14.02.14.

 
2014, mai bogat în cereale
Consiliul International al Cerealelor a publicat, la sfarsitul lunii ianuarie, noi estimări pentru campania 2013/2014, subliniind ca productiile de grau, porumb  si soia vor fi mai mari. Astfel, productia de grâu va atinge un record de 707 Mt, fata de 698 Mt estimate in noiemnbrie. Totodata stocul mondial de grâu, la sfarsitul campaniei va fi de 188 Mt.
Producţiile de porumb si soia vor fi, de asemenea, mai mari decât se prevăzuse, respectiv ,de aproape 960 Mt si, respectiv, 288 Mt/JAR-02.02.14
„Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine”
Comisia Europeană a publicat, la 30 ianuarie a.c., astăzi o propunere de reunire într-un cadru comun a două programe destinate școlilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli. În contextul scăderii consumului acestor produse de către copii, obiectivul este de a aborda într-un mod mai eficace alimentația deficientă, de a consolida elementele educative ale programelor și de a contribui la lupta împotriva obezității. Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine”, acest program consolidat, conceput după modelul „de la fermă la școală”, va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum și cu aspectele privind durabilitatea, mediul și deșeurile alimentare.
Dl Dacian Cioloș, Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat astăzi: „Prin schimbările propuse astăzi, dorim să ne sprijinim pe programele existente pentru a pune capăt tendinței de scădere a consumului și pentru a îi sensibiliza pe copii în legătură cu beneficiile oferite de aceste produse. Aceasta este o măsură importantă pentru încurajarea unor modificări durabile ale obiceiurilor alimentare ale copiilor și pentru creșterea sensibilizării asupra provocărilor importante cu care se confruntă societatea. De asemenea, îmi exprim speranța că această inițiativă va constitui o excelentă oportunitate de a consolida legăturile dintre comunitatea agricolă și copii, părinți și profesori, în special în zonele urbane”.
Noul program va funcționa în baza unui cadru juridic și financiar comun, care va permite îmbunătățirea și simplificarea cerințelor administrative ale celor două programe existente. Existența acestui cadru unic va reduce sarcinile de gestionare și de organizare ale autorităților naționale, ale școlilor și ale furnizorilor și va spori eficiența programului. Participarea la sistem va fi facultativă pentru statele membre, care vor avea, de asemenea, posibilitatea de a alege produsele pe care doresc să le distribuie.
Conform prevederilor din acordul de anul trecut privind viitoarele cheltuieli ale UE, noul program, odată aprobat, va dispune de un buget de 230 de milioane EUR pentru fiecare an școlar (150 de milioane EUR pentru fructe și legume și 80 de milioane EUR pentru lapte). În comparație cu bugetul noului program, suma corespunzătoare din bugetul pentru anul 2014 este de 197 de milioane EUR (respectiv 122 de milioane EUR și 75 de milioane EUR). Propunerea, care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului, se bazează pe concluziile rapoartelor de evaluare și pe consultarea publică desfășurată în 2013, în cadrul procesului de evaluare a impactului.
Context
Comisia Europeană a anunţat că a desemnat un grup de experţi pentru a fi consiliată în negocierile Acordului de liber-schimb UE-SUA. Grupul, alcătuit din 14 persoane, condus de Ignacio Garcia Bercero, va avea rol consultativ în domenii precum agricultura, protecţia consumatorilor, dreptul muncii, mediul înconjurator, dreptul public, afaceri, industrie, servicii. Prima reuniune a grupului va avea loc in 25 februarie.
UE si SUA analizează din 2013 încheierea unui accord de liber schimb care ar fi cel mai vast din lume. Prin acest proiectat acord se estimează creşterea cu 28% a exporturilor UE către SUA. Negocierile vor întâmpina mari dificultăţi în sectoare precum agricultura, în special în ce priveşte  culturile MG. Viitoarea rundă de negocieri UE-SUA vor avea loc în luna martie a.c., la Bruxelles./JAR/30.01.14
Programul de distribuire a laptelui în școli a fost instituit în 1977, iar programul de încurajare a consumului de fructe în școli datează din 2009. De ambele programe beneficiază, în fiecare an, aproximativ 30 de milioane de copii (peste 20 de milioane de copii beneficiază de programul de distribuire a laptelui în școli și 8,5 milioane de copii de programul de încurajare a consumului de fructe în școli). Necesitatea acestor programe pare și mai evidentă în ziua de azi, având în vedere tendința de scădere, pe termen mediu, a consumului de fructe și legume și de lapte, precum și noile probleme legate de alimentație care apar. În majoritatea țărilor, consumul de fructe și legume în rândul copiilor este în scădere și rămâne sub cantitatea zilnică recomandată. Consumul de lapte este, de asemenea, în scădere, iar copiii se orientează către produse supuse unei prelucrări complexe. Excesul de greutate și obezitatea sunt preocupări reale: în 2010, OMS a estimat că aproximativ unul din trei copii din UE cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani este supraponderal sau obez. Această tendință înregistrează o creștere rapidă: estimarea pentru anul 2008 era de unul din patru copii./JAR/01.02.14Grup de experţi pentru Acordul UE-SUA
China, cel mai mare consumator de vin roşu din lume
In 2013, chinezii  au consumat 1,865 miliarde sticle de vin roşu, detronând, astfel, Franta, urmata acum de Italia, SUA si Germania.
Raportata la consum total de vin (vin "liniştit” si vin spumant), China (inclusiv Hong Kong) se clasează pe locul cinci in lume, primele trei ţări mari consumatoare fiind  SUA, Franta si Italia.
Tendinţa mondială a consumului este pozitivă, atât în ce priveşte vinul roşu cât si întreaga gamă de vinuri. Potrivit unui studiu recent, intre 2008 si 2012, consumul mondial de vin a crescut cu 3,23 %, dar in perioada 2013-2017 creşterea va fi de 4,97 %. Cea mai importantă dinamica va fi in zona continentului Asiatic (23%), in timp ce in Europa se va inregistra o creştere modestă (0,14%), iar in SUA de 9%.
Zona Asia-Pacific se face remarcată şi prin  faptul că este cel mai mare consumator de spirtoase, cu o pondere de 62,76 % din consumul mondial. Cea mai "atrăgatoare” băutura spirtoasă este "Baijiu”, un amestec de sorg, grâu si orez, care  deţine 38% din consumul de alcool mondial, cu mult înaintea celebrei vodka, al cărei consum a scăzut cu 6% in ultimii cinci ani, in special prin diminuarea pietii ruseşti (Vinexpo.com)/JAR/29.01.14. 
Franta se opune culturii de porumb MG TC1507
Dupa ce Comisia Europeana si-a dat avizul favorabil, Franta este consecventa si se opune culturii porumbului modificat genetic TC1507 in Europa. Prin vocea ministrului sau al agriculturii, Franta doreste ca Bruxessel-ul sa adopte un alt cadru juridic de aprobare a OMG in UE. Parisul considera ca porumbul TC1507, produs de grupul american Pioneer, nu raspunde exigentelor EFSA (autoritatea europeana de securitate alimentara. Cum se stie, Franta se opune si culturii pormbului MON810, agreat de CE, produs realizat de Monsanto. Chestiunea OMG-urilor va face obiectul reuniunii AGRI-Fish din 11 februarie a.c./JAR/27.01.14 
Contact:
JAR - Jurnalul agriculturii româneşti
031721
Bucuresti, Romania-Roumanie
+40 (0) 725 511 887 
office.agriculturaro@gmail.com 
http://agricultura-ro.ucoz.ro
Folow us